När är det säkert att använda BankID?

Varningarna kring bedrägerier med BankID har haglat tätt under många år. Men när är det egentligen säkert att använda sitt BankID?

Idag på träffen ”Seniorer på nätet” pratade vi om BankID och att många äldre är oroliga för att använda sitt BankID.

Eftersom vi på DigiCare använder BankID för inloggning i vår app DigiCare Tillsammans, så är det förstås ett problem för oss när de vi vänder oss till – seniorerna – är oroliga för att logga in. (Anledningen till att vi använder BankID, är för att säkerställa att alla som är inloggade är den de utger sig för att vara)

Det är egentligen inte så konstigt att många känner osäkerhet kring BankID, för det man hör mest kring BankID är ju just alla varningar om hur man kan råka ut för bedrägerier om man inte är försiktig.

Den här formuleringen hittar man på BankID’s egen sida om säkerhet och den återfinns också på många bankers hemsidor:
”Använd aldrig BankID på uppmaning av någon annan. En bedragare kan använda det för att beställa ett BankID i ditt namn eller stjäla pengar.”

Det kan vara ett nog så svårtolkat råd. Vad betyder egentligen ”på uppmaning av någon annan”? När DigiCare Tillsammans ber dig logga in med BankID, är det då en ”uppmaning av någon annan”? Nej det är det inte, men det är inte så lätt att veta.

Kortfattat kan man säga att:

  • Om det är du själv som tagit initiativet till kontakten, t.ex. ringt upp banken, vill logga in i en viss app eller på en hemsida, så är det inte ”på uppmaning av någon annan”.
  • Om du däremot blir uppringd eller är osäker på hur du har hamnat på en viss hemsida så ska du vara väldigt försiktig.

Titta också vad det står i själva BankID-appen när du uppmanas att logga in, texten som står där kommer direkt från BankID och kan inte förvanskas. I vårt fall står det ”Jag identifierar mig hos DigiCare”.

Jag efterlyser att någon trovärdig part, gärna BankID och bankerna själva, kompletterade sina varningar med exempel på när det faktiskt är ok att använda sitt BankID.
(Tipsa gärna om det redan finns, jag har inte lyckats hitta det)

Fotnot:

Seniorer på nätet är en träff som hålls av Seniornet varje onsdag i DigiCare Tillsammans.

DigiCare Tillsammans är en app med videoträffar som syftar till att göra vardagen lite roligare för seniorer över hela Sverige. Sök efter DigiCare Tillsammans i Apple App Store eller Google Play.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *